BLOG

Yaşadığınız Yer ve Varis

Yaşadığınız Yer ve Varis

Coğrafya kader midir? Diye bir soru vardır. Varis hastalığında ne yazıkki çoğrafya kaderdir diyebiliriz. Çünkü varis öncelikle genetik bir özellik taşır. Ait olduğumuz toplumun genetik özellikleri bizim varis hastası olup olmamamızı etkiler. Bunun yanı sıra yaşadığımız yerin bu hastalık açısından önemi; bu bölgenin hayat şartlari ve iş imkanlarıdır. 

Şu anda bulunduğumuz Kocaeli'nin bir sanayi kenti olması ve özellikle fabrika çalışanlarının fazla olması Kocaeli ve İzmit'te varis hastalığının fazla görülmesine neden olmaktadır. Kocaeli'nin yanı sıra diğer sanayileşmiş büyük illerimizde (İstanbul, Sakarya gibi) de durum aynıdır. 
Yaşadığımız coğrafi bölgenin iklim şartları da venöz yetmezlik oluşması açısından önemli bir etkendir. Sıcak hava şartları venöz yetmezlik oluşumunu kolaylaştıran bir faktördür. 

Peki ne yapabiliriz. Bu etkenlerden kaçamıyorsak yapabileceğimiz en güzel şey bunlara karşı tedbir almak ve kendimizi korumaktır. Çalışma şartlarımızın durumuna göre gün içerisindeki hareketliliğimizi artırarak veya azaltarak, kilo dengemizi koruyarak, en azından yürüyüş bile olsa spor faliyetlerini hayatımıza sokarak ve eğer şikayetlerimiz varsa çok beklemeden bir uzmandan yardım alarak kendimizi bu hastalıktan ve etkilerinden bir miktarda olsa koruyabiliriz.